۱۳۹۸/۱۲/۲۸
پیشگیری از مسمومیت با مواد شوینده و شیمیایی

دکتر پریسا اعتصام کارشناس دارویی مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز:

به گزارش  روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، باتوجه به پیش رو بودن سال جدید و خانه تکانی نوروز و استفاده بیشتر از شوینده ها و ضد عفونی کننده ها جهت پاک سازی منازل ،و اینکه نزدیک به ۹۰ درصد موارد مسمومیت ها در منازل رخ میدهد، تاکید بر لزوم ایمن سازی منازل در برابر مسمومیت ها می شود.

-باید توجه داشت که استفاده نابه جا و بدون آگاهی از مواد شوینده و پاک کننده شیمیایی می تواند خطرات جبران ناپذیری بر سلامتی وارد کند.

-همیشه هنگام استفاده از فرآورده های شیمیایی و شوینده ها ابتدا با دقت، و در نور کافی برچسب روی بسته بندی را مطالعه و سپس به درستی استفاده کنید.استفاده از مواد شیمیایی در تاریکی می تواند بسیار خطرناک باشد

از اختلاط مواد شیمیایی جدا خودداری کنید.

اختلاط مواد سفید کننده و لک برها با جوهر نمک میتواند باعث تولید گازهای بسیار سمی و خفه کننده و بدنبال آن بروز مسمومیت های شدید و صدمات جبران ناپذیر در ریه ها شود.

به هیچ عنوان انواع ترکیبات و پودرها و مواد مایع شوینده، جرم گیر و سفید کنندهو… نباید با هم مخلوط شوند.

استفاده از پاک کننده هایی مانند  جوهر نمک، مواد شوینده و لک بر، لوله باز کن، لاک پاک کن ، سموم حشره کش، و جونده کش، تینر، ضد یخ ، بنزین و نفت خطرناک و با احتیاط باید صورت گیرد. هنگام استفاده از شوینده  ها و پاک کننده های شیمیایی ، پنجره ها را باز کنید تا هوا به خوبی در محیط جریان داشته باشد.زیرا بخارات سمی تولید شده به مخاطات بینی، دهان و ریه آسیب میزند.

جهت پیشگیری از بروز مسمومیت های خانگی  توجه به این نکات ضروری است:

۱ در زمان نظافت سطوح و استفاده از ترکیبات شوینده و پاک کننده از دستکش لاستیکی، کفش جلو بسته، و در صورت امکان ماسک استفاده کنید.همیشه بعد از استفاده از مواد شیمیایی بلافاصله درب آن را ببندید  و دقت کنید که حتی، هیچ ظرف در بسته ای در دسترس کودکان قرار نگیرد.

۲ در صورتی که نزدیکان شما ماده ای غیر خوراکی و سمی بلعید یا استنشاق کرد با مراکز اورژانس ۱۱۵ یا مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم ۱۹۰ تماس بگیرید.

۳کلیه  محصولات شوینده و شیمیایی، نفت و بنزین، و وایتکس (هیپوکلریت سدیم)که  به دلیل استفاده جهت ضد عفونی کردن، افزایش یافته است، حتما و همیشه در ظروف اصلی خودشان و دور از  دسترس کودکان نگهداری شوند..

هرگز و هرگز این فرآورده ها را در ظروف مواد خوراکی (مانند بطری نوشابه)نگهداری نکنید. تا از مصرف اشتباهی و بروز مسمومیت اتفاقی خودداری شود

۴ در صورت تماس اتفاقی با پوست یا چشم با مواد شیمیایی و شوینده ها، هر چه سریعتر آن محل را با آب فراوان شست و شو دهید و در صورت بر طرف نشدن علایم، یا وجود علایم سوختگی ، تورم ، خارش و سوختگی  هرچه سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کنید .

۵ با توجه به شیوع کرونا لازم بذکر است، که استفاده خوراکی  از فرآورده های ضد عفونی کننده و الکلی و وایتکس و سایرین هیچ جایگاه علمی ندارد و خطر بروز مسمومیت و مرگ در پی دارد.