• 1403/09/06 - 08:47
  • - تعداد بازدید: 30
  • - تعداد بازدیدکننده: 29
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
یادداشتی به قلم دکتر حسین کاملی کارشناس اداره فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و داروی اهواز

بررسی مزایا و معایب محصولات تراریخته

محصولات تراریخته که به آن ترا ژنی یا ترازایی گفته میشود. روشی برای تزریق یک تراریخته در هر کشور به شیوه ای متفاوت در این رابطه عمل ژن برون زا به موجودات زنده است. به صورتی که جاندار یک ویژگی کاملا جدید پیدا کند و آن را به فرزندان خود منتقل کند.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی اهواز، محصولات تراریخته که به آن ترا ژنی یا ترازایی گفته میشود. روشی برای تزریق یک تراریخته در هر کشور به شیوه ای متفاوت در این رابطه عمل ژن برون زا به موجودات زنده است. به صورتی که جاندار یک ویژگی کاملا جدید پیدا کند و آن را به فرزندان خود منتقل کند.

بنا به تعریف سازمان جهانی بهداشت گیاهان جانداران یا موجودات میکروسکوپی که ترکیب ژنتیکی آن ها (DNA) را به گونه ای تغییر داده اند که در طبیعت از طریق جفت گیری یا نو ترکیبی ایجاد نمی شود.

در واقع محصولی که ژنتیکی آن دستکاری ژنتیکی شده و صفت خاصی در داخل محصول ایجاد شده باشد. یا صفتی حذف شده باشد و این تغییرات از طبیعت از آن نشأت نگیرد، تراریخته نامیده می شود.

جانداران تراریخت و فروریخت در علم پزشکی و بیوتکنولوژی کاربرد فراوانی دارد امروزه بسیاری از پروتئین های دارویی از جمله انسولین هورمون رشد فاکتور ۸ انعقاد خون و ..... از طریق این فناوری انجام می شود.

همه چیز از کشف علم مهندسی ژنتیک در قرن بیستم شروع شد. محققین به این مسئله پی بردند که می توان سازنده ی یک ماده ی غذایی را دست خوش تغییراتی کرد که برای  بدن فایده ی بیشتری داشته باشد. سال ۱۹۸۸ میلادی، آنزیم های ساخته است. محصولات تراریخته با وجود مزیت هایی همچون میکروبی تغییر شکل یافته ژنتیکی به صورت قانونی برای اولین مرتبه برای تولید مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای اولین بار از مایه ی پنیر نوترکیب در چند کشور محدود در دهه ی ۱۹۹۰ بهره برداری شد.

سازمان تنظیم و اعطای مجوز به محصولات و غذاهای ترازایی گفته میشود. روشی برای تزریق یک تراریخته در هر کشور به شیوه ای متفاوت در این رابطه عمل می کند. در برخی از موارد یک غذای تراریخته باید تغییر حائز اهمیتی کند و در برخی دیگر از موارد یک محصول بهره برداری از آن برای همیشه ممنوع میشود صادر کردن چنین قوانینی معطوف به عوامل مختلف اجتماعی مذهبی، جغرافیایی و سایر موارد است. البته نگرانی عموم مردم در جوامع مختلف در این مسئله نهفته که مبادا خود سازمان تعیین کننده در کنترل و تنظیم امنیت مواد غذایی دچار خطای انسانی نشود.

سازمان تنظیم و اعطای مجوز به محصولات و غذاهای با انتقال ژن از گیاهان دستکاری شده ژنتیکی به خویشاوندان تراریخته در هر کشور به شیوه ای متفاوت در این رابطه عمل می کند. در برخی از موارد یک غذای تراریخته باید تغییر حائز اهمیتی کند و در برخی دیگر از موارد یک محصول بهره برداری از آن برای همیشه ممنوع میشود صادر کردن چنین قوانینی معطوف به عوامل مختلف اجتماعی مذهبی، جغرافیایی و سایر موارد است. البته نگرانی عموم مردم در جوامع مختلف در این مسئله نهفته که مبادا خود سازمان تعیین کننده در کنترل و تنظیم امنیت مواد غذایی دچار خطای انسانی نشود.

استفاده از محصولات تراریخته طی ۲۰ سال گذشته بسیاری از پژوهشگران حوزه مهندسی ژنتیک و محیط زیست را نگران  بدن فایده ی بیشتری داشته باشد. سال ۱۹۸۸ میلادی، آنزیم های ساخته است. محصولات تراریخته با وجود مزیت هایی همچون مقاوم بودن نسبت به سموم و آفتها به علت دستکاری ژنتیکی می توانند برای سلامت انسان و محیط زیست بسیار خطرناک باشند. واردات محصولات تراریخته بدون نظارت و برنامه ریزی برای تولید کلان آن در آینده سلامت جامعه را به خطر می اندازد و آلودگی گونه های گیاهی و جانوری و اختلال در چرخه طبیعی محیط زیست را به همراه دارد. همچنین محصولات دستکاری شده ژنتیکی در صورت استفاده هدفمند می توانند خطرات امنیتی همچون عقیم سازی نسلها و وابستگی غذایی برای کشور مصرف کننده به همراه داشته باشند.

گرچه این محصولات دانش بنیان میتوانند از مزایایی مانند افزایش حجم تولید و مقاومت در برابر آفات بهره مند باشند، اما مشکلات متعددی نیز برای چرخه طبیعی اکوسیستم ها و سلامتی انسان به وجود می آورند.

سازمان تنظیم و اعطای مجوز به محصولات و غذاهای با انتقال ژن از گیاهان دستکاری شده ژنتیکی به خویشاوندان وحشی یا اهلی آنها در مزارع مجاور بسیاری از گونه های طبیعی و ارزشمند آلوده میشوند از این طریق آلودگی گسترده ای در اطلاعات توارثی گونه های گیاهی و جانوری کشورهای مختلف به وجود می آید. این مساله با توجه به اینکه در فضای مزارع باد و حشرات می توانند دانه و گرده را از گیاهان دستکاری شده به دیگر مناطق جابه جا کنند باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین این محصولات با توقف چرخه های غذایی باعث نابودی ذخایر ژنتیکی و به عبارت دیگر کاهش تنوع زیستی می شوند

  • گروه خبری : گروه های محتوا
  • کد خبر : 3596
کلمات کلیدی
حمیدرضا قاسمی
خبرنگار

حمیدرضا قاسمی